Sunday, December 11, 2005

Total mangel på nyansering

Dagbladet har oppdatert artikkelen etter at den først ble publisert.

Voldsomt raseopprør i Sydney

Tusener av unge hvite menn gikk til angrep på uskyldige på Cronulla Beach i Australia.

Det var beviselig flere kvinner tilstede. Det underlige er at under opptøyene i Frankrike kategoriserte Dagbladet pøblene som "ungdommer" når de selv skriver at kvinnene i forstedene til Paris har husarrest.
Og sist men ikke minst, hvorfor skrive tusener når et bredt utvalg av andre medier har fastslått antallet til 5000?


De unge opprørerne angrep folk fra middelhavsområdet og de med arabisk bakgrunn.

Midt-Østen er en bedre kategorisering, det var ikke italienere og spanjoler som ble angrepet, men libanesere.

Dagbladet skriver heller ikke et ord om historien før opptøyene, noe f.eks VG gjør:

Opptøyene startet søndag morgen etter at det ble kjent at personer med libanesisk bakgrunn hadde banket opp to australske badevakter.


Som en pararell til opptøyene i Frankrike var Dagbladet flinke til å trekke frem at det var en episode hvor to ungdommer omkom av støt i en transformatorstasjon som utløste opptøyene.

Dagbladet nevner heller ikke at det var krangling mellom libanesiske og australske gjenger i forkant av episoden, noe f.eks Sydney Morning Herald gjør:

Racial tension turned to violence today as at least 5000 angry people converged on the beach after simmering anger and disputes between beach users flared last week.


Og videre;

Senere ble volden gjengjeldt med hevnangrep fra grupper av ungdom med arabisk bakgrunn, som knivstakk en mann og ødela flere biler.

Her er det snakk om "ungdom", "flere biler" og "gjengjeldelse", når australsk ungdom blindt angriper libanesere og arabere er det "rasistisk vold mot uskyldige", når menn fra midt-Østen bedriver hærverk mot eiendommen til uskyldige bileiere og stikker ned en tilfeldig mann er det "gjengjeldelse". Dagbladets versjon er en noe underlig beskrivelse av hva The Daily Telegraph beskriver som:

At about the same time, more than fifty carloads of men, believed to be of Middle Eastern appearance, descended on Maroubra beach.
Wielding baseball bats and metal bars, they smashed cars along Maroubra Road, leaving in their wake a trail of destruction.
Glass littered the streets and almost 100 cars had smashed windscreens and dented side panels.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home